Copyright © 2014 All Rights Reserved.

MAKROBIOS - ALTMED O podjetju Domov Piškotki Naročilo Novice

ZAVOD MAKROBIOS - ALTMED vam svetuje:

1. Zapišite si razloge, zaradi katerih ste prenehali kaditi, in prednosti tega, da ne kadite. To je pomembno. Ste prenehali zaradi koristi za zdravje, zaradi  varčevanja denarja ali vidite koristi za vašo družino? Ne glede na razloge, zapišite jih skupaj s koristmi in jih hranite v bližini. Če bo prišlo do kakega »slabega trenutka«, preberite svoj seznam in lažje boste ostali na začrtani poti. Prepričani smo, da vam bo uspelo!

2. Prosite za podporo – V procesu prenehanja kajena je izredno pomembno, da imate podporo med prijatelji in v družini. Povejte jim, da ste prenehali s kajenjem. Ne bojte se jih poprositi za podporo, ko boste morda slabo razpoloženi. V vsakem primeru lahko kadarkoli pokličete tudi našo SOS številko 040 123 456. Z veseljem vam bomo pomagali prebroditi kakšen »slab trenutek«.


3. Kajenje umirja stres ,Ko prenehamo s kajenjem, se vam bo morda zdelo, da nimate več načina za umirjanje stresa. Fizična vadba je odlična metoda za zmanjševanje stresa. Tudi pri odvajanju od kajenja igra pomembno vlogo. Dokazano je, da kadilci, ki so fizično aktivni, mnogo lažje odnehajo kot tisti, ki fizično niso aktivni.


4. Odpadne snovi, ki nastajajo v procesu razstrupljanja telesa, se po terapiji odvajanja od kajenja odlagajo v krvotok in se izločajo preko ledvic. Kadar v organizmu ni dovolj tekočine, se ni sposoben razstrupljati z ustrezno intenziteto, ker se strupi nakopičijo v krvi. Proces razstrupljanja se zato upočasni ali se celo ustavi. Zato je zelo pomembno povečano pitje čiste negazirane vode v prvih 20 dneh po terapiji in to 2 do 3 litre na dan. Zjutraj, ko se zbudite, takoj popijte kozarec vode, dve uri pred spanjem pa ne pijte več.


Za razstrupljanje dodatno priporočamo še pitje čaja za razstrupljanje, ki ste ga lahko dobili ob terapiji. Čaj Facilitas je uradno certificiran BIO-proizvod. Po terapiji se priporoča pitje 1 litra čaja dnevno v obdobju 14 dni. Za 1 liter čaja vmešajte 2 žlici čaja v vročo vodo in pustite stati 3 minute.

Vaš novi moto: SEDAJ SE RAZSTRUPLJAM IN NIČ VEČ ZASTRUPLJAM!


5. Ne kaditi pomeni živeti drugače – če v našem življenju po terapiji ne boste ničesar spremenili, prenehanje kajenja za vas ne bo imelo veliko možnosti za uspeh. Po terapiji se je potrebno zamisliti (najbolje tudi zapisati), ob kakšnih priložnostih, ob kakšnem stanju telesa in duha smo kadili. Potem pa je potrebno razmisliti, s čim boste sedaj nadomestili to aktivnost. Za nadomestilo vzemite stvar, ki vam prinese radost, menja razpoloženje na boljše, tako se vam bo razmišljanje, namesto na cigarete vse bolj osredotočilo na to. To je lahko karkoli, samo da vam bo vedno pri roki: mala čokolada, bombon, sladoled, palčke, še boljše jabolčni krhlji, narezano korenje, jogurt, čaj. Samo delajte to s pravo mero!


Tudi intenzivna fizična aktivnost močno pomaga: 10 počepov, sklec ali trebušnjakov  vam pospeši puls – kot cigareta – pospešuje pretok krvi, izzove hitrejše dihanje. Možgani so pripravljeni na vsako spremembo, pomagajte jim!

Po možnosti spremenite neke malenkosti iz svojega dnevnega rituala – predvsem v začetni fazi dneva – vstajanje, kava, prepir z otroki…  Če ste recimo vstajali ob 7. uri, se sedaj prebudite ob 7.10. Začeli ste s kavico, sedaj spijet raje čaj, kavo prestavite na kasneje, če niste zajtrkovali, zjutraj zaužijte vsaj nekaj koščkov sadja. Z eno besedo, odvrzite vse stare navade. Če nič drugega, jim zamenjajte vrstni red.  Pomembno je, da ne postane edina sprememba prenehanje kajenja, ker boste to, če vse ostalo ostane po starem, zelo pogrešali. Nešteto asociacijskih navez vas spominja na cigarete: kava-cigareta, telefoniranje-cigareta, računalnik-cigareta, prepir-cigareta, odmor-cigareta.

Če razumemo, da s tretmajem zmanjšujemo fizično odvisnost za približno 90%, nam je za zmanjšanje mentalnih težav v zvezi s prenehanjem kajenja dovolj potrošiti samo 10% energije in spoznali bomo, da se nam je vloženo delo izplačalo. In kaj bomo dobili za nadomestilo? Dobimo pravi vonj stvari, čist okus, dobro razpoloženje, priznanje lasnega telesa in okolice, ter 100 minut dnevno. To pomeni 25 dni letno, da o stroških niti ne govorimo. Potrošite prihranjen čas in denar za druge stvari!    


6. Kontrola teže - eden od razlogov, zakaj mnogi ljudje nočejo prenehati s kajenjem in zakaj drugi ponovno začnejo s kajenjem, je morebitna pridobitev neželenih kilogramov ob prenehanju kajenja. Prednosti prenehanja kajenje zagotovo odtehtajo katero koli izmed slabosti, med katerimi je tudi nekaj dodatnih kilogramov telesne teže, za katere pa ni nujno, da jih sploh pridobite. Poskrbite za zdrav življenjski stil in izbiro pravilne prehrane. Najlažji in najbolj koristen  korak pri tem je, da pijete dovolj vode. To vam bo pomagalo, da ne boste dehidrirani, in vam bo dalo tudi občutek sitosti v želodcu, kar bo preprečilo, da bi preveč jedli, hkrati pa se vam bo povečala energijska raven. Posledično boste lažje opravili kakšno od oblik telesne vadbe, kar bo pomagalo pospešiti vaš metabolizem na skoraj enak način, kot je to prej počel nikotin, vendar brez negativnih učinkov na vaše zdravje.


7. Za dolgoročni uspeh prenehanja kajenja je pomembno, da spremenite način, kako obvladovati stres. Mnogi že čez mesece ali leta ponovno pričnejo s kajenjem, ker niso razvili novih tehnik obvladanja stresa. Zavedajte se, da lahko izberete, kako se boste odzvali na stres, ljudi in na situacije v vsakdanjem življenju. Priporočamo hojo ali druge oblike telesne aktivnosti. Vadba je odličen način za obvladovanje stresa in izboljša kakovost vašega življenja. Vsak dan si vzemite čas zase, za umirjanje. V tem času lahko preberete dobro knjigo ali prakticirate meditacijo. Tudi dihalne vaje so učinkovite pri obvladovanju stresa. Najverjetneje boste vključili več tehnik za obvladovanje stresa v vaših prizadevanjih, da za vedno prenehate s kajenjem. Na dolgi rok vam te tehnike ne bodo samo pomagale pri prenehanju kajenja, ampak boste lahko ponosni tudi na to, da ste razvili nove in zdrave načine za obvladovanje stresa.